Νέα

5 συμβουλές για να αυξήσετε την αυτονομία της μπαταρίας σας

Ακόμα και αν διαθέτετε μια μεγάλη μπαταρία 625Wh, υπάρχουν καταστάσεις όπου θέλετε να αξιοποιήσετε περισσότερο την μπαταρία του eBike σας. Εάν πρόκειται για μια μεγάλη βόλτα το Σαββατοκύριακο ή μια περιπέτεια εξερεύνησης, αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε την προειδοποίηση της μπαταρίας που αναβοσβήνει στην οθόνη ή ακόμη χειρότερα ότι ο κινητήρας θα κλείσει πριν από την τελευταία ανάβαση.

Δε θα σας πούμε απλώς να επιλέξετε το Eco Mode αντί για το Turbo, αφού αυτό είναι το προφανές, αλλά έχουμε καταρτίσει μια λίστα ενεργειών για να σας βοηθήσουμε να αξιοποιήσετε στο έπακρο την μπαταρία του eΒike σας. Δείτε τι θα καλύψουμε παρακάτω:

  • Αλλαγές Ταχυτήτων
  • Συμβουλές φόρτισης
  • Σωστή ρύθμιση Ελαστικών
  • Επιλογή λειτουργίας e-mtb
  • Φροντίδα της μπαταρίας
  1. Βάλτε μια ελαφρύτερη ταχύτητα κατά την εκκίνηση και στις ανηφόρες

Αυτό που καταναλώνει την περισσότερη μπαταρία στα περισσότερα ηλεκτρικά ποδήλατα είναι ο χαμηλός ρυθμός και οι καταστάσεις υψηλής ροπής που απαιτούν τα περισσότερα watt και ροπή από τον κινητήρα και παράγουν τη μεγαλύτερη θερμότητα.

Αντί να ποδηλατείτε με ένα βαρύ γρανάζι σε έναν απότομο λόφο ή σε μια αλλαγή ρυθμού, κατεβείτε σε μια χαμηλότερη ταχύτητα και κρατήστε ένα ρυθμό με περίπου 50-80 πεταλιές ανά λεπτό. Αυτό θα σας επιτρέψει να κάνετε λίγο περισσότερη δουλειά αλλά θα εξοικονομήσετε αρκετά στην κατανάλωση της μπαταρίας. Καθώς η ταχύτητα του ποδήλατου αυξάνεται, ανεβείτε ένα γρανάζι αλλά προσπαθείτε πάντα να διατηρήσετε τον ίδιο ρυθμό.

  1. Φορτίστε την μπαταρία του e-bike μόλις φτάσετε στο σπίτι

Για τις περισσότερες μπαταρίες eΒike, η φόρτιση είναι αρκετά γρήγορη μέχρι το 90%, αλλά επιβραδύνεται αρκετά για να φτάσει στο 100%. Αυτό προστατεύει την μπαταρία στο πιο κρίσιμο μέρος της φόρτισης, δεδομένου ότι οι μπαταρίες δεν αγαπούν να υπερφορτιστούν ή να φορτιστούν πολύ γρήγορα μέχρι τα όρια.

Η συμβουλή μας είναι να φορτίσετε την μπαταρία μόλις φτάσετε στο σπίτι, ώστε να πάρει τις 3+ ώρες για πλήρη φόρτιση πριν από την χρήση της επόμενης μέρας.

Είναι ασφαλές να φορτίζεται όλη τη νύχτα και να την αποσυνδέσετε πριν από τη διαδρομή σας. Εάν η μπαταρία έχει μείνει αχρησιμοποίητη για περίπου ένα μήνα, συνδέστε την ξανά παρόλο που ήταν πλήρως φορτισμένη, για να διασφαλίσετε ότι θα αναπληρωθούν οι απώλειες στη διάρκεια της αποθήκευσης.

  1. Βελτιστοποιήστε το ποδήλατο, τα ελαστικά και την πίεση τους

Εάν η εμβέλεια έχει μεγάλη σημασία για εσάς, να θυμάστε ότι η ρύθμιση του ποδηλάτου είναι το ίδιο σημαντική όπως και αν δεν είχατε υποβοήθηση με ηλεκτροκινητήρα. Το στοιχείο που μπορείτε να ελέγξετε περισσότερο είναι η επιλογή και η πίεση των ελαστικών σας.

Το πίσω ελαστικό έχει τη μεγαλύτερη επίδραση οπότε επιλέξτε το με σύνεση. Ένα χοντρό λάστιχο 2.8 με άγρια επιφάνεια θα εξαθλιώσει την αυτονομία σας, ενώ ένα ελαστικό με συνεχόμενο κεντρικό προφίλ θα προσθέσει χιλιόμετρα στην εμβέλειά σας. Υπάρχουν πολλές επιλογές οπότε εξετάστε με σύνεση τις συνθήκες των διαδρομών και το εύρος που θέλετε να επιτύχετε.

Το μπροστινό ελαστικό, η πίεση και οι ρυθμίσεις της ανάρτησης μπορούν επίσης να επηρεάσουν την εμβέλεια.

  1. Χρησιμοποιήστε τη λειτουργία e-mtb που χρησιμοποιεί όλη το εύρος ισχύος του κινητήρα

Η Bosch διαθέτει τη λειτουργία e-mtb που επιτρέπει στον αναβάτη να πάρει το 100% της ισχύος του κινητήρα ανάλογα την προσπάθεια που καταβάλλει. Αυτό είναι μια αποκάλυψη, δεδομένου ότι οι παραδοσιακές λειτουργίες σε όλους τους κινητήρες έδιναν 100% ισχύ του κινητήρα μόνο αν ο αναβάτης επέλεγε την υψηλότερη λειτουργία, που ονομάζεται Boost ή Turbo. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που οι αναβάτες προτιμούν αυτές τις λειτουργίες στα απότομα ή στα γρήγορα τμήματα, καθώς η λειτουργία eco επιτρέπει συνήθως μόνο το 30% της ισχύος του κινητήρα.

Η αποκάλυψη είναι ότι αυτή η απλή λειτουργία e-mtb είναι πιο χρησιμοποιήσιμη και εξοικονομεί περίπου 20-30% της χωρητικότητας της μπαταρίας. Ο χρήστης έχει τη δύναμη όταν τη χρειάζεται, αλλά δεν απορροφάται και δεν κολλάει στη λειτουργία Turbo, η οποία είναι ομολογουμένως εθιστική.

Με τη λειτουργία e-mtb ο χρήστης εξακολουθεί να έχει το πλήρες όφελος του κινητήρα αλλά αυξάνει αρκετά το εύρος και τη χρηστικότητα της μπαταρίας.

  1. Μακροχρόνια φροντίδα της μπαταρίας ebike

Και τέλος, πολύ σημαντικό είναι η μακροχρόνια φροντίδα της μπαταρίας. Ορισμένα βασικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε είναι να μην αφήνετε τη μπαταρία άδεια ή πλήρως φορτισμένη για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Εάν την αποθηκεύσετε χωρίς επίβλεψη για περίπου 6 μήνες, προτιμήστε ένα επίπεδο αποθήκευσης που είναι περίπου 60-70%. Αυτό επιτρέπει στην μπαταρία να ρίξει ή να αυξήσει λίγο την τάση δεδομένου του χρόνου και των συνθηκών, ενώ θα παραμένει σε ένα υγιές εύρος.

Ένα άλλο ζήτημα είναι να μην εκθέσετε την μπαταρία σε υπερβολικό κρύο ή υπερβολική ζέστη κατά την αποθήκευση. Κρατήστε τη σε εσωτερικό χώρο για να αποφύγετε τις μεγάλες μεταβολές της θερμοκρασίας.

Αν παρ’ όλα αυτά ήταν αποθηκευμένη σε πολύ κρύο ή ζέστη, φορτίστε την μπαταρία σε θερμοκρασία δωματίου πριν από την χρήση. Η μπαταρία λιθίου χάνει σημαντική ποσότητα χωρητικότητας και χρόνο λειτουργίας στις πολύ κρύες συνθήκες και έχει λιγότερο χρόνο λειτουργίας.

Αν γενικά ζείτε σε τόπο με τις χαμηλές θερμοκρασίες να διαρκούν, η συμβουλή μας  είναι να διατηρήσετε την μπαταρία στο σπίτι σε θερμοκρασία δωματίου. Η μπαταρία θα είναι περίπου στους 18 βαθμούς και θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να μειωθεί η θερμοκρασία της στο δρόμο. Δεδομένου ότι οι μπαταρίες που χρησιμοποιούνται αναπτύσσουν θερμοκρασία, δεν θα φτάσουν ποτέ την εξωτερική θερμοκρασία για να μειωθεί ο χρόνος της λειτουργίας τους.

Κώστας Γιαννόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ten − seven =